Monday, January 9, 2012

šokolaadi fondant


Minu sõprus fondantiga sai alguse päris mitu mitu aastat tagasi Go Spas, kus esimest korda seda magustoitu proovisin. Välja voolanud kuum šhokolaad koos jäätisega on ilmselt iga magusasõbra täiuslik kooslus.  Igal juhul oli see mälestus nii kustumatu, et aastad hiljem asusin ka ise katsetama. Siinkohal klassikaline retsept, mida saab siis omal soovil erinevate lisanditega chilli, alkohol, kohvi jne täiustada. 

Vaja läheb:

- 200 g kvaliteetset tumedat šokolaadi
- 100 g võid
- 200 g tuhksuhkrut
- 4 muna
- lisaks veel 4 munakollast
- 50 g jahu
- 40 g kakaod

Panna šokolaad veevanni kohal sulama ning samal ajal vahustada toasoe või ning tuhksuhkur omavahel kergeks ja õhuliseks massiks. Sellele segada juurde eraldatud munakollased, ning sulatatud šokolaad. Jahu ja kakao segada omavahel ning lisada šokolaadile. Munavalged mikserdada tugevaks vahuks ning ettevaatlikult lisada ülejäänud massile. Ahi eelkuumutada 200 kraadini ning valmistamiseks oleks soovitatav kasutada ramekin tüüpi vorme, kuid asja ajab ära ka tavaline muhvini pann. Muhvini panni kasutades ei ole vorm täiuslik, kuid tulemus on samaväärne. Ahjus küpsetada umbes 10-12 minutit, sõltuvalt ahju tüübist. Koogid peavad seest jääma vedelad, kuid väljas tugevad, et need oleks võimalik vormist välja võtta. Serveerida tuleks koheselt, kuna tegemist on suhteliselt rammusa magustoiduga siis tasuks kõrvale panna hapukamat moosi, kastet või jäätist/sorbeed. 

No comments: