Sunday, November 27, 2011

Aprikoosi terviseamps


Mul vahetevahel on ületamatu magusaisu ja siis on hea, kui külmikust on väike vahepala võtta. Mõnus vaheldus müslibatoonile.

Vaja läheb:

TAIGEN
- 100 g võid
- 225 g täisterajahu
- 50 g purustatud pähklisegu
- 4 spl vett

TÄIDIS
- 225 g kuivatatud aprikoose
- 300 ml aprlsinimahla
- 1 spl kaneeli
- 50 g rosinaid

Taigna valmistamiseks hõõrusin omavahel toasooja või, jahu ja pähklisegu ühtlaseks ning lisasin vähehaaval vee. Veeretasin tekkinud taignast palli ning asetasin pooleks tunniks külmikusse. 

Samal ajal võib valmis teha täidise. Tükeldasin kuivatatud aprikoosid ning ajasin paksupõhjalises kastrulis koos aprlsini mahlaga kergelt keema, kuumutasin tasaselkuumusel veel u 20 minutit, kuniks aprikoosid on pehmenenud. Võtsin saadud segu tulelt ning jahutasin. Kui segu on mõnda aega jahtunud, siis tuleks see saumiksriga ühtlaseks muuta. Lisasin kõige lõpuks juurde rosinad ja kaneeli, segasin omavahel. 

Vooderdasin 20x20 cm kõrge äärega vormi küpsetuspaberiga. Võtsin külmikust seisnud taigna ning jagasin kaheks. Rullisin esimese poole lahti ning asetasin vormi põhja, peale laotasin ühtlaselt puuvilja segu. Kõige lõpuks rullisin ülejäänud taigna ning laotasin segu peale, servad surusin kokku all oleva taignaga. Enne ahju panemist määrisin pealt piimaga. Küpsetasin u 200 kraadi juures 20 minutit. Enne lahti lõikamist lasta jahtuda. Kui panna õhukindlasse konteinerisse, säilib nii toatemperatuuril kui ka külmikus päris hästi. 

No comments: