Tuesday, November 1, 2011

Tomati ja paprika püreesupp juustuküpsistega



Sülle kukkunud saumikser võimaldab hakata tegema pikalt igatsetud püreesuppe.

Supi jaoks läheb vaja:

- 1.3 kg mõnusalt küpseid tomateid
- 1 suurem sibul
- 4 suurt küünt küüslauku
- 1 tl oreganot
- soola / valget pipart
- pool tl tšillit
- 100 ml valget veini
- 2 suuremat paprikat
- 1,5 l vett
- pool köögiviljapuljongi kuubikut
- oliivõli
- väike purk tomatipastat

Esmalt puhastasin paprikad ja panin ahju kergelt röstima u 150 kraadi juures. Samal ajal puhastasin ja hakkisin sibula ning küüslaugu ning panin paksupõhjalisse kastrulisse koos sutsu oliivõli ning veiniga hauduma. Seniks kuniks sibul / küüslauk pruunistuvad koorisin tomatid, selleks ajasin vee keema, ehmatasin tomateid hetkeks kuumas vees ning eemaldasin naha. Seejärel hakkisin tomatid parajateks kuubikuteks. Lisasin tomatid küüslaugule / sibulale ning hautasin väheke. Kui segu on omavahel mõnusalt podisema hakanud võtsin ahjust paprikad, lisasin u 1,5l vett, köögiviljapuljongi ja maitsestasin. Mulle meeldib see supp veidi tulisena, seega lisasin ka tšillit, selle võib vabalt ka välja jätta ning oregano asemel kasutada näiteks basiilikut vms. Supp tahab tasasel tulel keeda umbes 20 minutit, seejärel purustada saumiksriga ühtlaseks seguks. 

Juustuküpsised:

Vaja läheb:

- 115g täisterajahu
- näpuotsatäis soola
- 55g võid
- 55g cheddar tüüpi juustu
- 1 muna
- seesamiseemneid

Raputasin jahu koos soolaga kaussi, lisasin või ning segasin näppude vahel ühtlaseks leivapuru laadseks massiks. Lisasin riivitud juustu ning pool muna ja segasin tugevaks taignaks. Vormisin taignast palli ning katsin toidukilega ja panin umbes 30 minutiks külmikusse. 

Eelkuumutasin samal ajal ahju 200 kraadini. Rullisin taigna lahti ühtlaseks umbes poole cm paksuseks ristkülikuks. Lõikasin lahti sama suurusega ribadeks. Asetasin ribad eelnevalt kõpsetuspaberiga kaetud vormile. Kloppisin lahti üle jäänud pool muna ning pintseldasin pulgad esmalt üle munaga ning seejärel katsin seesamiseemnetega. Küpsevad ahjus umbes 15 minutit või senikaua kuniks pealt on muutunud mõnusalt kuldpruuniks. 



No comments: