Monday, October 17, 2011

Jahuvaba šokolaadikook

 

Mul ei ole just ülearu palju kokaraamatuid, kuid viimase ostu üle olen küll ütlemata õnnelik. Ostsin Bourke Street Backery kokaraamatu. Tegemist Sydneys resideeruva pagarikojaga, kes pakub lisaks värskele leivale ja magusaid naudinguid. Igal juhul tuleb ilmselt lähitulevikus nii mõnigi retsept just sellest raamatust. Hetkel tundub küll, et sooviks enamus asjad läbi proovida. Leivaga on siinmail üldse keeruline lugu. Minu meelest sellist head korralikku leiba saada on raskendatud, jaekaubanduses valdav osa on saepuru, mis säilitus jm ebavajalike ainetega üle koormatud. Mõni aeg tagasi õnnestus juuretis riiki sisse importida, kuid see kahjuks suri ära. Nii et tuleb leida alternatiiv. Hetkel oleme leidnud South Melbourne'i marketilt ühe organic backery, mille toodang üsna nauditav on. 

Niisiis jahuvaba šokolaadikook.

Vaja läheb:

- 260g tumedat šokolaadi (vähemalt 55%, mina kasutasin 70%)
- 135ml piima
- 40g maitsestamata jogurtit
- 4 muna 
- 105g suhkurt munakollaste tarbeks
- 160g suhkurt munavalgete tarbeks
- 135ml 35% vahukoort
- 55g kakaod

Eelkuumuta ahi 150 kraadini ning pane valmis 20 cm läbimõõduga ümmargune kõrgete äärtega lahtikäiv küpsetusvorm. 

1. Sulata šokolaad kuumaveepoti kohal 2 minutit, seejärel võta tulelt  ja sega ning oodata kuniks mass on ühtlaseks muutunud.
2. Pane piim ja jogurt paksupõhjalisse kastrulisse ning kuumuta keemiseni keskmisel kuumusel. Tulemuseks on kergelt tükkis piima ja joguri mass. 
3. Vahusta munakollased ja suhkur keskmisel kiirusel. Mune tuleb vahustada keskmisel 10 minutit või kuniks segu on muutunud pehmeks ja on vähemalt kahekordistunud mahus. 
4. Väga puhtas kausis vahustada munavalged ning vähehaaval lisada juurde suhkur. Vahustada kuniks on tekkinud tugev vaht. NB: mitte üle vahustada. Kui vaht on valmis, siis katta ja panna vahepealseks ajaks külmikusse. 
5. Vahustada munakollane ning asetada külmikusse. 
6. Nüüdseks peaks olema valmis sulatatud šokolaad, piima mass, kakao, vahustatud munakollased ja -valged ning vahukoor.  
7. Vala piima-jogurti mass sulatatud šhokolaadi hulka ja kasuta visplit, et need omavahel segada. 
8. Lisa vähehaaval kakao ja vispelda, kuni kõik on segunenud. 
9. Järgmiseks vala hulka kolmes järgus munakollased ja sega. Veendu, et enne uue portsu lisamist on eelnev segunenud. 
10. Ettevaatlikult lisada vahustatud munakollased vahukoorele, segada läbi. 
11. Saadud segu lisada kolmes osas šokolaadi massile.
12. Spaatliga aidates valada segu vormi, nii et tekib ühtlane kiht.

Kook küpseb 1h 15min - 1,5h. Esimesed 45 minutit ei tohiks ahju avada, kuid seejärel oleks hea kooki keerata, et tagada ühtlane küpsemine. Juhul, kui 25 minuti jooksul on tunda koogi lõhna, siis on temperatuur liiga kõrge ning tuleks madalamaks keerata, kuna kõik ahjud on mõnevõrra erinevad. Kook on valmis, kui seda käega pealt kergelt patsutades on kook endiselt kergelt vetruv. 

Kui kook on valmis, lasta u pool tundi hingata enne serveerimist toatemperatuuril. Parim ongi see kook samal päeval. Mina serveerisin blombiiri ja kirssidega. Tegemist on väga tummise ja mõnusa koogigda. Antud retseptist jagub 12-14 inimesele. 

No comments: