Sunday, March 20, 2011

Laimi toorjuustukook



PÕHI:
160G kaeraküpsiseid
60g võid

TÄIDIS:
3 žellatiinilehte
150g valget šokolaadi
3 munavalget
3 laimi
pakk vahukoort
150g maitsestamata Philadelphia-toorjuustu
3 munakollast
1 dl suhkrut


Esmalt valmistasin põhja, purustades küpsised ning segades need sulatatud võiga. Vooderdasin 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi ja panin vahepealseks ajaks külmikusse.

Esmalt panin želatiinilehed vette paisuma. Sulatasin tükkideks murtud šokolaadi kuumaveepoti kohal ja jahutasin leigeks. Samal ajal vahustasin vahukoore ning munad eraldi nõudes. Riivisin peenikese riiviga laimi koore ning pigistasin välja mahla. Segasin hoolikalt Philadelphia toorjuustu munakollaste, suhkru ja laimi mahlaga ning riivitud koorega. Lisasin segusse valge šokolaadi, želatiini, vahustatud munavalged ning kõige lõpuks ettevaatlikult vahukoore. Külmikus seisnud põhjale valasin ettevaatlikult segu peale. Kook tahab külmikus olla vähemalt 10h. Sõltub muidugi mõneti ka želatiinist. Kohati želatiin toimib paremini ja kiiremini aga igaks juhuks võiks mõningane ajavaru olla.

Kuigi selle koogi valmistamiseks läheb veidi aega ja kannatust vaja on tulemus super! Parajalt rammus, kuid mitte liiga magus :)

Thursday, December 23, 2010

PIparkoogitaigen


Ma ei ole eales ette võtnud piparkoogitaina tegemist, kuna laiskus on peal olnud ja poest on alati võimalik saada mitut erinevat variatsiooni. No siinpool maakera ei ole poes ei korralikke piparkooke ega ka tainast. Niisiis mõeldud tehtud, teeme ise. Otsisin netist erinevaid retsepte ning lõpuks modifeerides sai kokku selline.

Vaja läheb:

200 g tumedat siirupit
pool klaasi fariini suhkurt
150 g võid
1,5 tl nelki
2 tl kardemoni
2 tl kaneeli
1,5 tl värsket peeneks hakitud ingverit
näpu otsaga soola
poole apelsini mahll
1 apelsini riivitud koor
poole sidruni riivitud koor
7 dl jahu
1 muna
1,5 tl värsket peeneks hakitud ingverit
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit

Kuumutasin pannil siirupi, suhkru ja või keemiseni ning lisasin lõpus kõik vürtsid ning maitseained. Jätsin segu pannile tahenema kloppisin lahti muna ja valasin kokku. Sõtkusin ühtlaseks jahu, sooda ja küpsetuspulbri seguga. Lasin seista üle öö ja täna tegime piparkoogid valmis. Veidi muredamad, kui tavaliselt tulid ning järgmine kord vast paneks isegi veel julgemalt vürtse. Kuna härra tõi esimese satsiga rukkijahu asemel täisterajahu, siis sai üks sats ka sellega tehtud. Päris põnev on, algusest tainast maitstes väga häirisid need kliid, kuid hiljem piparkoogis oli päris huvitav.

Piparkoogivormis tegi härra konservipurkidest ja glasuuri vispeldasime ka tuhksuhkrust, munavalgest ja sidruni mahlast kokku.

Ilusaid pühi!

Thursday, December 2, 2010

Plaadikook


Kõige lihtsam kook, valmib kähku ja katteks sobivad kõikvõimalikud marjad/viljad. Täna testisin mangoga ja igaks juhuks tegin teise poole rabarberiga, mis testimise tulemusena oli õige otsus, kuna mango on antud koosluses veidi liiga lääge minu jaoks. Kõige lemmikum on see kook ploomidega või siis nektariinide / aprikoosidega.

Vaja läheb:

200 g võid
2 kl jahu
1 kl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
4-5 muna, sõltuvalt muna suurusest. Taigen peab olema kergelt vedel ja veniv.

Sulata või madalal kuumusel. Sega hulka omavahel segatud kuivained ja hiljem lisa ükshaaval munad. Kalla taigen ühtlaselt küpsetusplaadile ning kata meelepäraste marjade / viljadega. Umbes 20 minutiks 175 kraadi juures ahju ja valmis ongi.

Wednesday, November 3, 2010

Smuuti


Armastusega tehtud smuuti, milles on minu meelest täiesti perfektne puuviljade kooslus.

Vaja läheb:
- 1 küpse keskmise suurusega mango
- 1 banaan
- 1 õun
- tunde järgi sidrunimahla
- 150 ml maitsestamata jogurtit

Kõik korraga blendrisse ja valmis ongi. Üllatavalt kombel maitses sama hea ka hommikul külmikust võttes.

Wednesday, October 27, 2010

Sidrunikook

Suhteliselt pika ettevalmistusajaga kook aga seevastu tulemus on suussulav. :)

Tarvis läheb:
- 1/2 tassi maisijahu (75g)
- 1 tass jahu
1/2 tassi värskelt pressitud sidruni mahla
- 1 1/4 tassi vett
- 2tl riivitud sidruni koort
- 60g tükeldatud võid
- 3 munavalged/kollased eraldatud muna
- 1/2 tassi suhkrut

Taigen:
- 1 1/2 tassi jahu
- 1 spl tuhksuhkrut
- 140g külmikust võetud võid, tükeldatult
- 1 munakollane
- 2 spl külma vett

Alustada tuleb koogi valmistamist taignast. Selle tarvis tuleks võtta 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm ning katta küpsetuspaberiga. Aseta lahti rullitud taigen vormile ning vooderda ääred. Kata koogivorm ning aseta külikusse 30 minutiks. Seejärel kata jahutatud koogivorm küpsetuspaberiga ning ühtlaselt kuivatatud hernestega. Küpseta 175 kraadises ahjus 15 minutit. Seejärel eemalda küpsetuspaber ning herned ja küpseta veel 10 minutit samal temperatuuril. Võta ahjust välja ning jahuta.

Paralleelselt põhja küpsemisega võib valmis teha segu. Segada omavahel maisijahu ning suhkur paksupõhjalises kastrulis. Tasasel kuumusel kuumutada ning vähehaaval lisada juurde sidruni mahl ning vesi, kuniks segu on muutunud ühtlaseks. Seejärel tõsta kuumust ning ajada keema, et segu muutuks ühtlaselt paksuks. Vähendada uuesti kuumust ning segades lasta segul nö vaibuda. Eemaldada tulelt, segada sisse või, sidrunikoor ja munakollased. Jahutada umbes 10 minutit.

Kui segu ja põhi mõlead on valmis, siis valada segu vormi, katta ning panna külmikusse 2 tunniks.
Eelkuumutada ahi 220 kraadini. Samal ajal mikserdada munavalged tugevaks vahuks paralleelselt lisades suhkur. Katta vahuga külmikus olnud kook ja panna ahju umbes 2 minutiks. Viimane kuumutamine sõltub ilmselt ahjust, kook peaks olema kuldpruun pisikeste pisaratega.

Retsept taaskord Aussist.

Endal ei õnnestunud pilti teha, kook sai varem otsa. Ilmselt läheb lähitulevikus kordamisele :)

Sunday, September 19, 2010

Anzac'i küpsised



90g kaerahelbeid
150g nisujahu
220g fariinisuhkrut
40g kookoshelbeid
tunde järgi purustatud ja röstitud metsapähkleid
125g võid
2spl kuldset siirupit
1spl vett
1/2tl soodat

Segada kerahelbed, jahu, suhkur, pähklid ja kookoshelbed suured kausis. Segada omavahel või, siiru ning vesi väiksemas potis ning kuumutada, kuniks segu on muutunud ühtlaseks. Segada hulka sooda ning lisada kuivainete hulka. Katta küpsetuspaberiga pann ning teha parajad pätsikesed. Küpsetada 160c ahjus ~20 minutit. Minule isiklikult meeldib, kui need küpsised jäävad seest veidi pehmed, seega võib julgelt küpsetamise aega vähendada.

Retsept pärineb Aussist.

Tuesday, March 9, 2010

Kookoseamps



Hirmus lihtne, hea ja magus kookoseküpsiste retsept. Mulle meeldib kui nad seest selliseks pehmeks ja sulavaks jäävad, ema seevastu teeb alati selliseid kõvasid küpsiseid. Ühesõnaga maitse asi ja võimalik vaatamata retsepti lihtsusele teha nii ja naa.

4 munavalget
100 g suhkrut
200 g kookoshelbeid

Vahustada munad poole suhkru kogusega tugevaks vahuks. Segada juurde kookoshelbed ja ülejäänud suhkur. Teha lusikaga väikesed kuhjad ja panna ahju 130 c juurde ~25 minutiks.